Bij (lage) rugpijn - bijv. door hernia - kan oefentherapie de vicieuze cirkel doorbreken. Wij leren hoe u adequaat op rugklachten kunt reageren, zodat deze verminderen of structureel verdwijnen.

Onderzoek wijst uit dat negen van de tien volwassenen minstens eenmaal in hun leven (lage) rugklachten (spit) krijgen. Aanwijsbare oorzaken van rugpijn zijn bijvoorbeeld:

  • Hernia, pseudo-radiculair syndroom of ischias;
  • Vernauwing van het wervelkanaal: stenose of discopathie;
  • Verschuiving of afglijden van wervels: spondylose of spondylolisthesis;
  • Afwijkende kromming in de wervelkolom: scoliose;
  • Ingezakte wervel ten gevolge van osteoporose;
  • Chronische aandoening, zoals de ziekte van Bechterew of Scheuermann;
  • Klachten si-gewricht.

Vaak is de oorzaak van rugpijn echter niet duidelijk. Wel staat vast dat overbelasting, spanning, een slechte conditie of verkeerd gebruik van de rug vaak een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en het aanhouden van rugklachten. Pijn, krachtverlies en stijfheid beïnvloeden uw dagelijks leven. Door een pijnlijke of stijve (onder)rug gaat u anders bewegen en zo raken de spieren uit balans. Ook kan rugpijn uw ademhaling, concentratievermogen, slaappatroon en stemming negatief beïnvloeden. U loopt het gevaar in een vicieuze cirkel te belanden, waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren.

Een oefentherapeut Cesar-Mensendieck kan u - onder meer door middel van oefeningen en houdingscorrecties - helpen een dergelijke situatie te doorbreken of te voorkomen. Ook wordt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw rugklachten. Uw oefentherapeut geeft u inzicht in de reactie van uw lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen. Samen gaat u op zoek naar de oorzaak van uw klachten en geleidelijk aan leert u deze te begrijpen. Ook leert u hoe u adequaat op uw rugklachten kunt reageren, zodat ze verminderen of verdwijnen en niet meer terugkeren.

 

Voor meer informatie of vragen kunt u altijd bellen naar de praktijk op 06 - 81 08 34 32. U kunt ook mailen naar praktijk@tempeloefentherapie.nl.